Elke dag een nieuwe profielfoto

FOTOGRAAF WILLIAM MOORE
Iedere dag een nieuwe avatar (profielfoto) op Twitter, dat was het project waar fotograaf William Moore vijf weken geleden mee begon. Per toeval, zonder duidelijk doel voor ogen, enkel als leuk experiment. Hoe bevalt het hem? En wat is de perfecte ava?

Waar komt de fascinatie voor avatars vandaan?
‘Als fotograaf kijk ik altijd naar de avatars van andere mensen. Ik vind het raar als twitteraars nog steeds zo’n beginnerseitje hebben of geen fotootje van zichzelf gebruiken. Het is leuk om een gezicht te zien van iemand die twittert.’

Wat is een goede avatar?
‘Dat ben ik gaan onderzoeken door elke dag een andere te maken. Mijn oude avatar begon me te vervelen, ik wilde iets anders. Iemand vond dat mijn nieuwe ava op Peter R. de Vries leek. Dat deed pijn, schreef ik hem terug. Ik heb mijn avatar toen weer aangepast en zo is het project #elkedageennieuweava ontstaan. Leuk om uit te zoeken hoe ik mezelf steeds kan fotograferen.’

Vind je het niet moeilijk om iedere dag iets nieuws te bedenken?
‘Nee, helemaal niet. Elke dag is er wel iets waarbij ik een foto van mezelf kan maken. Bij iedere foto zit dan ook een verhaal, een context. Het is eigenlijk een soort dagboekje geworden, wat grappig is omdat ik bijna nooit op de foto ga. Ik maak altijd de foto’s. Nu heb ik een stuk of 35 portretten van mezelf, van de afgelopen paar weken. Leuk om over een jaar op terug te kijken.’

Voelt het niet raar om als fotograaf zelf op de foto te gaan?
‘Niet als ik ze zelf maak. Meestal maak ik er een stuk of vijf en kies er eentje uit die ik dan nog wat bewerk. Als fotograaf kun je geen amateuristische foto’s op Twitter zetten. Bewerken gaat gelukkig heel eenvoudig met allerlei foto-apps op mijn iPhone, dus veel tijd kost het niet. Sommige mensen vragen zich af of ik mezelf niet belachelijk maak, want ik heb mezelf ook gefotografeerd op een dag dat ik ziek was, in bed. Ik vind dat wel meevallen.’

Wat is je conclusie na vijf weken?
‘Dat het heel stom is om hem elke dag te veranderen, want mensen herkennen me niet als ik telkens een andere foto heb. Je volgers kunnen je niet meer vinden in hun tijdlijn. Ik heb ook weinig reacties gehad van andere twitteraars. Volgens mij kun je beter vrij lang een herkenbaar fotootje hebben, misschien zelfs met een fel achtergrondkleurtje om op te vallen.’

Wat wordt nu dan je avatar?
‘De laatste die ik heb gemaakt. Dat is een soort icoontje en best een clichéfoto van mezelf met een camera, dat doen veel fotografen. Dit toestel is echter van mijn Engelse opa geweest en dat maakt het licht sentimenteel. Ik heb die opa niet echt gekend, hij is 42 jaar geleden overleden, maar hij heeft hier wel mee gefotografeerd. Dat vind ik bijzonder en daarom houd ik deze.’

Meer foto’s van William Moore zijn te zien op zijn website en Facebookpagina.

Door de ogen van… is een interviewrubriek van De Schrijfzolder, waarbij mensen reflecteren op een bepaald onderwerp of vertellen over een interessant project.