Vrouwen en humor: kan dat?

STAND-UPCOMEDIAN RUUD VOS
Vrouwen en humor: een mijnenveld, aldus de Playboy-hoofdredacteur Jan Heemskerk. Is dat zo? Stand-upcomedian Ruud Vos geeft zijn visie en vertelt over zijn ervaringen.

Hebben vrouwen humor?
‘Ja, absoluut. De meeste wel. Bij QI, een komische kennisquiz gepresenteerd door Stephen Fry, hebben ze een keer de vraag gesteld waarom ze vooral mannelijke komieken hadden. Uit een onderzoek kwam naar voren dat vrouwen meer lachen, maar ze lachen minder óm vrouwen. Zijn vrouwen dan minder grappig, of ligt het aan de perceptie van het publiek? Vrouwen zijn blijkbaar eerder geneigd om te lachen dan mannen, volgens dat onderzoek. Vaak zijn het mannen die er de elitaire mening op na houden dat mannen grappiger zijn dan vrouwen.’

Is dat zo?
‘Goede grappen worden vaak aan mannen toegeschreven, terwijl ze van een vrouw zijn. Het is de heersende mening dat mannen grappiger zijn. Ik denk dat comedy niet kan zonder grappige vrouwen. Het is jammer dat vrouwen zelden een hoofdrol krijgen. In sitcoms zijn vrouwen vaak de aangevers, die alleen maar reageren op de rare capriolen van de mannen in de serie.’

Is er verschil tussen humor van mannen en vrouwen?
‘Mannen durven wat grotesker te zijn in hun grappen en vooral in hun zelfspot. Mannen lijken makkelijker de draak te kunnen steken met hun fysieke tekortkomingen, verval en potentie. Sommige vrouwen kunnen dat wel heel goed, zoals de Engelse Miranda Hart. Zij is bijna twee meter lang, erg stevig en ontzettend grappig. Ze weet heel veel grappen te maken over haar fysieke gestalte en onzekerheden omdat ze geen man kan krijgen. Vaak is de humor van vrouwen echter wat subtieler, meer op taal en minder rechtlijnig. Er zitten meer onderlagen in en mensen moeten langer nadenken over een grap. Daardoor zit er ook een bepaalde vertraging in.’

Sex-appeal en humor: gaat dat samen?
‘Als ik een dansvloer opga, is dat meestal overdreven en als commentaar op hoe andere mensen dansen. Grappig, maar zonder zelfvertrouwen. Niet echt het meest aantrekkelijke voor vrouwen. Iemand versieren met grapjes kan wel, als onderdeel van de strategie, maar niet als strategie zelf. Alleen met humor kom je er niet. Je kunt vijf uur lang de koning van de kroeg zijn met je grappen, maar dan toch alleen naar huis gaan.’

En als een vrouw lacht om je grappen?
‘Dan is dat waarschijnlijk wel een bevestiging dat ze hem leuk vindt, maar mijn vriendin lacht ook niet om alles wat ik zeg. Nu probeer ik soms ook wel eens een hele slechte grap te maken. Als vrouwen om mij lachen tijdens een optreden, voel ik me wel gevleid.’

Lachen vrouwen anders?
‘Ja, dat weet ik wel zeker. Mannen lachen vaak uitbundig om een grap, een vrouw is geneigd om vrij snel uiting te geven aan geschoktheid. Kan dit wel door de beugel? Komieken proberen dat vaak te bewerkstelligen met een ironische onderlaag: dat mensen eerst hard gaan lachen en dan nadenken over waarom ze lachen. Mensen lachen niet alleen omdat ze iets grappig vinden. Het is ook een sociaal iets, dat je aan de mensen om je heen laat merken dat je de grap begrijpt.’

Wil je liever een publiek met mannen of een publiek met vrouwen?
‘Het liefst gemixt, maar als ik moet kiezen dan vrouwen, denk ik. Niet alleen omdat zij makkelijker lachen, maar ook omdat ze over het algemeen een verfijnder publiek zijn. En dan sluit meer aan bij mijn comedy.’

Meer over Ruud Vos op zijn website. Hij noemt daar ook 5 vrouwen waar je om kunt lachen.

Door de ogen van… is een interviewrubriek van De Schrijfzolder, waarbij mensen reflecteren op een bepaald onderwerp of vertellen over een interessant project.