Gelukkig op Facebook? Het kan.

STUDENTE LIEKE WIJNBERGEN In recent onderzoek komt naar voren dat mensen die veel tijd doorbrengen op Facebook minder gelukkig zijn. Ze vinden het leven oneerlijk en denken dat hun vrienden een beter leven hebben. Daar merkt Lieke Wijnbergen (18, studente bedrijfskunde) weinig van. Met meer dan 900 ‘vrienden’ op Facebook is zij heel gelukkig.

Hoe kom je aan zoveel Facebookvrienden?
‘Ik ga vaak naar feestjes en spreek dan veel mensen. Via vrienden kom ik die weer tegen op Facebook en dan voeg ik ze toe. Heel vaak staan bij de ‘personen die jij mogelijk kent’ inderdaad mensen die ik ken, en toevoegen is dan zo gebeurd. Verzoeken van vreemden accepteer ik niet. De meeste mensen ken ik – denk ik – van de middelbare school. Binnenkort ga ik waarschijnlijk over de duizend, daar doe ik niet zo moeilijk over. ‘

Hoe ga je met Facebook om?
‘Ik probeer er geen heel persoonlijke dingen op te zetten, meestal is het vrij oppervlakkig. Iets over mijn studie, pianospelen of sport. Het is niet erg als die 900 mensen dat zien. Sommige mensen schrijven hele verhalen over hoe ze zich voelen. Dat snap ik niet. Waarom zet je dat op Facebook? En vertellen dat je gaat eten of een film kijkt, vind ik nutteloze informatie. Tenzij je daar iets zinvols over te melden hebt.’

Wat zet je zelf op Facebook?
‘Ik heb bijvoorbeeld een oproep gedaan voor een nieuwe kamer. En een foto geplaatst van mijn zilvergespoten fiets. Met mijn berichten probeer ik een reactie uit te lokken. Veel reacties krijgen op een bericht is leuk. Dan weet je dat mensen het hebben gezien en mensen kunnen soms ook heel grappig reageren. Ik zet niet heel veel op Facebook en voel absoluut niet de druk om vaak iets te posten. Het is ook prima om dat een paar dagen niet te doen. Dat laat in ieder geval zien dat ik niet verslaafd ben.’

Wat betekenen de Facebookcontacten voor jou?
‘Ik vind het een beetje nep. Alleen contact op Facebook is voor mij niet genoeg. Als ik echt vrienden wil spreken, ga ik naar ze toe. Facebook is leuk om in de gaten te houden wat anderen doen. Ik verwijder ook wel vrienden. Dan heb je elkaar leren kennen op een feest en ’s nachts toegevoegd op Facebook, maar na een paar maanden weet ik echt niet meer wie het is.’

Kun je je voorstellen dat mensen ongelukkig worden van Facebook?
‘Nee, dat kan ik niet. Veel van mijn Facebookvrienden zitten in een andere fase. Ze zitten bijvoorbeeld nog op de middelbare school. Als ze op Facebook klagen over huiswerk of dat ze niet uit mogen, denk ik vaak: ‘wat ben ik blij dat ik daar van af ben!’. Maar soms verlang ik ook wel terug naar die tijd. Achteraf realiseer ik me dat het best leuk was op de middelbare school. Nu ben ik aan het studeren en moet volwassen worden. Het gaat best snel allemaal. Kortom: het kan je emoties allerlei kanten op sturen, maar uiteindelijk bepalen keuzes in het ‘echte leven’ hoe gelukkig je bent.’

Kijk jij wel eens naar je eigen profiel?
‘Ja. Daar haal ik soms ook iets weg omdat ik bij nader inzien niet wil dat mensen het zien. Dat is niet heel spannend hoor, maar soms maak ik me wel eens zorgen over mijn privacy. Dan Google ik mezelf om te zien wat er over mij te vinden is en probeer dat aan te passen.’

Ander onderzoek laat zien dat mensen gelukkig worden als ze naar hun eigen Facebookprofiel kijken omdat het een opeenstapeling is positieve dingen. Kun je je daarin vinden?
‘Dat zou kunnen, ja. Soms vind ik mezelf best mooi, soms heb ik een lelijke dag. Dan kijk ik in de spiegel en denk ‘goh, wat ben je lelijk’. Dan kan het fijn zijn om even naar mijn Facebookprofiel te kijken. Leuke reacties of berichtjes van vrienden lees ik bijvoorbeeld ook graag terug. Die geven je toch een goed gevoel.’

Dus: maakt Facebook gelukkig of niet?
‘Ik denk het niet. Facebook kan je helpen om aan goede dingen te denken, maar ik denk niet dat je geluk afhangt van Facebook. Ik word niet ongelukkig met Facebook en ik kan ook gelukkig zijn zonder Facebook. Dat zit in je of niet en het hangt af van de persoon hoe je daarmee omgaat. Je moet zelf aan je geluk werken.’

Waar word jij gelukkig van?
‘Ik kan erg gelukkig worden van het weer, dan zit ik op de fiets met een big smile. Of een tentamen wat ik goed heb gemaakt. Dat zijn van die kleine geluksdingetjes, waar ik blij van word. Ik heb eens een conceptmailtje geschreven met allerlei dingen waar ik vrolijk van word, zoals de geur van gras, mijn familie, opa en oma en de vakantie. Dat klinkt misschien stom, maar het helpt om dat af en toe over te lezen. En niemand hoeft dat verder te zien.’

Door de ogen van… is een interviewrubriek van De Schrijfzolder, waarbij mensen reflecteren op een bepaald onderwerp of vertellen over een interessant project.