En dan nog iets [2]

 

Op het moment lees ik En dan nog iets van Paulien Cornelisse. Haar amusante analyses zetten me aan het denken. Vandaar dat ik daar een paar keer over wil schrijven. Dit keer over nummerborden, of misschien moet ik zeggen: ‘letterborden’.

 

Paulien is geobsedeerd door nummerborden. Ze moet namelijk altijd woorden maken van de letters die ze erop ziet. Ik heb dat nooit zo gehad. Tot de komst van Wordfeud. Ik heb vroeger zelden gescrabbeld, maar sinds het Wordfeud-tijdperk zie ik ook overal lettercombinaties waar ik woorden van wil maken. In haar boek noemt Paulien bijvoorbeeld de combinatie SX op nummerborden, waar je ‘sex’ van kunt maken. Helaas, Paulien. Mag niet van Wordfeud. Geloof me, ik heb het vaak geprobeerd, maar sex schrijf je in het Standaardnederlands als ‘seks‘, met -ks dus. Ook volgens Wordfeud. Helaas. Want ik blijf altijd zitten met die stomme -X.

 

Een ander voorbeeld in het boek van Paulien: LM-ND. Zij ziet daar ‘limonade’ in. Ja, dat zie ik ook. Met Duitse nummerborden kun je trouwens ook veel doen. Letterlijk. Ik kan me herinneren dat ik bij Frankfurt ooit GI-EL zag op een nummerbord. Uiteraard dacht ik meteen aan Giel Beelen van 3FM. Ook de combinatie KLE van Kleve (net over de grens bij Nijmegen) heeft vele mogelijkheden, heb ik ontdekt. Ik heb bijvoorbeeld al gespot: KLE-UR, KLE-EF, KLE-TS.

 

Paulien heeft moeite met de invoering van drieletternummerborden (mooi woord!) in Nederland omdat je daar minder makkelijk woorden mee zou kunnen maken. Los van de verboden afkortingscombinaties als NSB, TBS en GVD. Dat probleem zie ik niet zo. Goed, je heb een letter minder op je bordje (drie in plaats van vier), maar woorden zat te bedenken toch?

 

Het leuke van nummerborden is dat je ook van de cijfers letters kunt maken, zoals je dat in sms-taal ziet. Denk aan g1 (geen) en w8 (wacht). Zelf ben ik een keer wakker geworden met de volgende boodschap op mijn wekker:

 

 

Gelukkig bleek mijn telefoon alleen maar op zijn kop te liggen, maar de gedachte dat ik iemand moest bellen spookte de hele dag door mijn hoofd.

 

Ook leuke voorbeelden van cijfer-lettercombinaties gespot? Laat het me weten. Schrijf een reactie hieronder of stuur me een mail.

 

>> Lees ook En dan nog iets [1] over de woorden ‘mogen’ en ‘moeten’.