Slecht besluit, goed verhaal?

Laatst zag ik in een Belgische winkel een shirt hangen met de tekst: Bad decisions make good stories. Het heeft me aan het denken gezet. Wat zorgt ervoor dat iets een goed verhaal is? Dat heeft toch niet altijd te maken met een slecht besluit?

Voor verslaggevers geldt dat slecht nieuws sneller gaat dan goed nieuws, slechtnieuwsberichten verspreiden zich als het spreekwoordelijke ‘lopend vuurtje’. En dus verkopen ze beter. Tegelijk hebben mensen blijkbaar behoefte aan goed nieuws.

Later lachen
Hoe vaak hoor je iemand niet zeggen als iets volledig in de soep loopt: ‘Later lachen we hier om!’. Het klopt. Als het ergste baalmoment voorbij is, levert een vervelend voorval vaak een spectaculair verhaal op, vermakelijk op zijn minst. Dergelijke verhalen doen het altijd goed op verjaardagsfeestjes. Succes gegarandeerd, iedereen hangt aan je lippen. Als je het ook goed kunt vertellen natuurlijk.

Maar heeft dat uiteindelijke succes te maken met een slecht genomen besluit? Als je ervoor kiest om linksaf te gaan en je komt bij een wegopbreking, raakt in gesprek met een voorbijganger die je meeneemt naar zijn winkel vol curiositeiten en hij blijkt de afstammeling te zijn van een historisch figuur, heeft dat meer te maken met toeval dan met een slecht besluit. Je wist immers niet waar je voor koos toen je linksaf sloeg.

Puur toeval dus? Nee. Het wil er bij mij niet in dat toeval de belangrijkste factor is voor een goed verhaal. We hebben keuzevrijheid in dit land en kunnen zo ons leven beïnvloeden. We weten niet wat de toekomst ons brengt, en dat is maar goed ook. Maar stel je voor dat het wel zou kunnen, zou jij dan een slecht besluit nemen? En levert een goed besluit meestal een slecht verhaal op? Hmmm. Ik kom er niet uit.

Onverwachte verwondering
Persoonlijk denk ik dat vooral verrassing een belangrijk ingrediënt is voor een goed verhaal. Het onverwachte van iemand, de verwondering van jezelf, het nieuwe van een situatie. En ja, dat heeft soms te maken met een slecht besluit dat achteraf goed blijkt te zijn.

Ik heb het shirt niet gekocht. Stel je voor dat ik de hele tijd van dit soort gedachtenspinsels heb. Daar moet je toch niet aan denken. 😉

Wat denk jij? Wat maakt iets tot een goed verhaal?