Vage taal? Bingo!

Bingo een oubollig spel? Welnee. Op sociale media zie ik de meest uiteenlopende bingokaarten voorbijkomen. Met woorden in plaats van getallen, helemaal leuk. Of niet? Op de kaarten staan uitspraken en gebruiken die je liever niet hoort of ziet. En ook liever niet zelf bezigt. Confronterend dus.

Een van de oudste en meest bekende taalbingokaarten is de Bullshit-bingokaart, vooral bekend in vergaderend Nederland. Gelieve deze woorden niet te gebruiken:

Of deze, voor de bullshit van politici:

Bingo

Erg vermakelijk is de Mart-Smeets-bingo. Het is de vraag of Mart iets meekrijgt van alle commotie over zijn taalgebruik, maar tijdens de Olympische spelen in London stoorden twitteraars zich er massaal aan. De Mart Smeets-bingokaarten waren dan ook mateloos populair:

Ook leuk voor in de zomer: Festivalbingo! Fantastische bingokaart van ontwerper Jet Westbroek.

Festivalbingo

Op Facebook kwam ik de moederuitspraken-bingo tegen. Heel herkenbaar voor OudersOnderling. Tegelijk mis ik nog heel wat tenenkrommende uitspraken die ik helaas wel gebruik:

Ook leuk: de AutoRit-bingo, speciaal voor mensen met kinderen:

Vakantiebingo

Of de lulkoekbingo voor de zorg:

Zorgbingo

Nu wil ik een bingokaart maken in de categorie En dan nog iets van Paulien Cornelisse. Je weet wel, van die uitspraken die taalkundig niet fout zijn, maar wel vaag. Van die nietszeggende stopwoordjes en opvulzindelen. Of zoiets. Dat je het jezelf hoort zeggen en denkt: zeg ik dat echt?! Laat ik een voorzet geven:

Vullen jullie aan?