Deel Je Blog Dag

Of ik met mijn bedrijfsblog wil meedoen aan Deel Je Blog Dag, vroeg Freek Janssen van Lewis PR. Leuk idee, vanuit een mooie gedachte. Of hij dan een blog voor mij wilde schrijven, was mijn tegenvraag. Zo gezegd, zo gedaan. Hieronder lees je zijn gastblog:

Dingen die je als blogger kunt leren van Tefke

Door: Freek Janssen

Bloggen is wel een beetje mijn ding. Als ik op de middelbare school had geweten dat ooit je geld zou kunnen verdienen met zoiets als bedrijfsbloggen, had ik snel mijn vinger opgestoken. En dan had mijn onderwijscarrière er misschien heel anders uit gezien.

Maar dat maakt niet uit: ik doe nu wat ik leuk vind, en dat is (voor een belangrijk deel) bedrijven helpen met bloggen. Training geven, onderwerpen bepalen om over te schrijven, tot – heel praktisch – het coördineren van bedrijfsblogs en meeschrijven.

Genoeg over mij.

Als blogevangelist (zo mag je het gerust noemen) heb ik een bovengemiddelde interesse voor andere bloggers. Tefke ken ik al sinds we ons samen lieten opleiden tot journalist bij Wegener. Nu werken we allebei niet meer voor een regionale krant, zoals de meesten van ons ‘klasje’ uit 2003. Is het alweer bijna tien jaar geleden? My god!

Ik ben Tefke wel blijven volgen en ben wel een beetje fan van haar. Zij zou het zelfbevlekking noemen dat ik dat schrijf op haar blog, maar ik zou het echt niet schrijven als het niet waar zou zijn. Sterker: wat zij doet, zou ik regelmatig kunnen aanhalen in een blogtraining.

Ik noem een paar voorbeelden.

1. Doe het nou gewoon!

Tefke denkt: ik zou wel eens analyses willen maken van boodschappenbriefjes. Je gaat schrijven. En nog meer. Dan heb je ineens honderd analyses, geef je een boek uit en staan je artikelen in Volkskrant Magazine.

Bam!

Ik ken geen beter advies dat ik mensen kan meegeven dan ‘It’s better to regret something you do, than something you didn’t do’. Heeft het zelfs gehaald tot mijn Twitter-bio. Bloggen kost geen geld, wel wat tijd; begin gewoon eens en kijk wat er gebeurt. You’ll be surprised!

2. Doe het samen

Full disclosure: ik schrijf deze blog in het kader van de Deel Je Blog Dag, die ik op Marketingfacts heb uitgeroepen. De gedachte achter deze dag is dat bloggen pas echt leuk is als je het samen doet met andere mensen. Om ideeën op te doen, kennis te delen, en natuurlijk omdat je samen een groter bereik hebt.

Ik geniet van de kromme vondsten die voorbij komen op Slechte Slogans. Dit platform is vooral leuk omdat er meer mensen aan meedoen: zo zorg je er niet alleen voor dat er regelmatig iets nieuws op staat, maar tien mensen zien ook meer dan één.

3. Heb er lol in

Ik ken mensen die vinden dat ze moeten bloggen, maar er eigenlijk geen zin in hebben.

Doe. Het. Dan. Niet! It shows!

Bij Tefke spat het ervan af dat ze schrijven en social media eigenlijk het leukste vindt wat er is. Sterker nog: als ze zichzelf om twee weken zonder internet op vakantie door te brengen, schrijft ze achteraf een verslag met tweets en Facebook-updates die ze mogelijk had kúnnen posten.

Ik zou nu ook nog iets kunnen schrijven over haar losse en gevatte schrijfstijl, maar er zijn twee redenen om dat onderwerp niet aan te snijden: ten eerste is dat moeilijk te leren, en daarnaast voelt Tefke zich nu waarschijnlijk al ongemakkelijk genoeg.

En dat kan natuurlijk ook niet de bedoeling zijn.