‘Koude handen, warm hart’: Nederlandse uitdrukking of niet?

Hand en hartVoor een interview met de band Prong fiets ik op een frisse Maartse avond naar poppodium Doornroosje. Bij binnenkomst zijn de bandleden net klaar met eten en we kunnen meteen beginnen met het interview. Ik geef bassist Jason Christopher een koude hand. Hij schrikt even en zegt dan: ‘Cold hands, warm heart’. Ik wil me verontschuldigen voor mijn koude handdruk, maar laat eerst zijn woorden beter tot me doordringen. Wauw, wat mooi gezegd. Zo’n uitdrukking missen we toch in het Nederlands. Of niet?

Aangezien het vaak verkeerd gaat bij het vertalen van buitenlandse gezegdes en uitdrukkingen (Make that the cat wise), besluit ik Onze Taal op Twitter om hulp te vragen. Het genootschap kent zo snel geen Nederlands alternatief, en vraagt zich ook af of het echt een uitdrukking is in het Engels.

Voordat ik Engelse familieleden en vrienden ga benaderen, geeft Google gelukkig meer duidelijkheid: ‘People whose hands are usually cold have kind and loving personalities’, staat er op The Free Dictionary. Deze site noemt ook een Duitse pendant: kalte Hand, warmes Herz. Onze Taal doet als suggestie voor de Nederlandse versie: ‘Koud van buiten, warm van binnen’.

Daar krijg ik een Tikkels-gevoel bij: ‘Hard van buiten en zacht van binnen’. Maar dat heeft misschien ook te maken met mijn (slechte) slogan-tic. Ik weet het dus nog zo net niet. Misschien toch letterlijk vertalen? Koude handen, warm hart klinkt best goed, vind ik.

Hoe dan ook. Op Twitter vliegen al snel allerlei aanverwante Nederlandse uitdrukkingen voorbij:

• Liever met de warme, dan met de koude hand (= een schenking met de koude hand is een erfenis, ‘met de warme hand’ schenken doe je bij leven)
• Ergens je hand voor in het vuur steken (= heel erg zeker weten dat iets zo is)
• Met je hand over je hart strijken (= zich tot zachtere gedachten stemmen)
• Met de hand op het hart (= eerlijk en gemeend)
• Ruwe bolster blanke pit (= ziet er sterk uit, maar heeft een goed hart)

Kennen jullie nog meer mooie toepasselijke uitdrukkingen? Of gezegdes over handen en harten? Ik hoor ze graag!