Waterkoude woorden, koud hè?!

koud

 

 

Wat was het koud vannacht/vanochtend/vandaag. Het overviel me een beetje. Zoon kwam met zijn iPad de slaapkamer in om te vertellen dat de temperatuur vandaag slechts 8 uur boven het vriespunt komt. Het was in 18 jaar nog nooit zo koud geweest in november, zei hij er vol verbazing achteraan.

 

Het liefst wilde ik me nog een keer omdraaien onder het warme dekbed, maar ja: de plicht roept. Kinderen moeten naar school, dus ik moet niet alleen opstaan; ik moet ook nog de deur uit. Na het ontbijt ga ik in huis op zoek naar warme kleding: winterjassen, dassen, mutsen en handschoenen. Zul je altijd zien:

 

Eenmaal op de fiets denk ik na over de beste woorden om kou te beschrijven. Zoals Eskimo’s (‘Inuit, mama’, zouden mijn kinderen zeggen) meerdere woorden hebben voor sneeuw (geen 100) en Nederlanders waarschijnlijk uitblinken in woorden om regen te beschrijven, vraag ik mij af hoeveel woorden er zijn voor ‘kou’.

 

Waterkoud

Het eerste woord dat in mij opkomt is het mooie Waterkoud. Don Duyns schreef daar in 2006 een lyrisch stuk over in Onze Taal (leestip). Ik heb de indruk dat we steeds sneller geneigd zijn om te zeggen dat het ‘waterkoud’ is. Dat is het dan waarschijnlijk helemaal niet, maar het is gewoon zo’n mooi woord om te gebruiken. Toch?

 

IJskoud

Dat koude woorden inspirerend zijn, blijkt als ik mijn zoektocht vervolg en bij ijskoud lees dat het betekent: ‘zo koud als ijs’. Foreigner! You’re as cold as ice!

 

Content not available.
Please allow cookies by clicking Accept on the banner

 

En dan kan ik natuurlijk niet om Vanilla Ice heen:

Content not available.
Please allow cookies by clicking Accept on the banner

 

Steenkoud

Het volgende woord dat in mij opkomt is ‘steenkoud’. Stone cold. Ja hoor, blijkt ook een liedje van te zijn:

Content not available.
Please allow cookies by clicking Accept on the banner

 

Koud hè?!

Nederlandstalige liedjes, die mis ik nog. Maar hé, wie kent deze nog?

Content not available.
Please allow cookies by clicking Accept on the banner

 

Wat was het koud hè, vannacht/vanochtend/vandaag? Heb jij nog berekoude inspiratiewoorden voor me?