Oliebollen met appel: vet met fruit

OliebollenZelf oliebollen maken?! Ik ben me daar gek.

Ja. Je kunt natuurlijk ook in de rij gaan staan bij een oliebollenkraam en dan thuiskomen met een zakje deeg drijvend in vet. Dat kan.

Niet doen. Zelf maken is leuker en lekkerder! Toegegeven: het is even een werkje om zelf oliebollen te maken maar ach, wat moet je anders doen in de tijd tussen kerst en nieuwjaar? Daar komt bij dat wat je zelf maakt altijd lekkerder smaakt (nou oké, meestal dan) omdat je er tijd en energie in hebt gestoken. En dat proef je. Succes!

Ingrediënten voor 50 oliebollen

750 gr bloem
1 el zout
2 eieren
35 gr roomboter
10 gr gedroogde of 30 gr verse gist
750 ml melk
3 tl basterdsuiker
200 gr witte rozijnen
200 gr blauwe rozijnen
2 kleine goudreinetten
kaneel naar smaak
poedersuiker

Wat je verder nodig hebt

mixer met gardes of een keukenmachine
friteuse of ouderwetse frituurpan met olie
schuimspaan
2 eetlepels
1 hele grote beslagkom
2 schalen of vergieten
veel keukenpapier
schone theedoek

Waar het mee begint
  • Schil de appels en snijd in kleine blokjes.
  • Verwarm de melk tot kamertemperatuur.
  • Smelt de roomboter in een pannetje.
  • Wel de rozijnen in lauw water en dep ze droog met keukenpapier.
Wat je moet doen

1. Doe bloem en zout in een grote beslagkom (echt groot, want het deeg gaat rijzen!).
2. Meng gist en suiker met een beetje warme melk en doe dit bij de bloem. Giet beetje voor beetje de rest van de melk erbij zodat een gladde massa ontstaat.
3. Klop de eieren los en roer ze door het beslag tot ze volledig zijn opgenomen.
4. Voeg de gesmolten roomboter toe.
5. Voeg naar smaak kaneel toe. Doe dat niet te zuinig; gerust een eetlepel of meer.
6. Meng voorzichtig de rozijnen en stukjes appel door het beslag.
7. Dek de kom af met een warme, vochtige theedoek. Zet op een warme plaats en laat ongeveer een uur rusten.
9. Verwarm de olie tot ongeveer 160 graden.
10. Dompel de lepels even in de hete olie en schep hiermee kleine bergjes beslag. Laat ze voorzichtig in de olie glijden. Maak ze niet te groot en doe er niet teveel tegelijk in de olie! Als de bollen niet uit zichzelf omdraaien, dompel ze dan een seconde onder. Meestal draaien ze dan wel om.
11. Schep de oliebollen uit de pan als ze egaal bruin zijn. Even boven de pan uitlekken en dan in een schaal of vergiet met keukenpapier leggen. Leg tussen elke laag oliebollen een nieuwe laag keukenpapier.
12. Niet meteen proeven, de olie is gloeiend heet. Bestrooi de oliebollen pas met poedersuiker als ze voldoende zijn afgekoeld.

En dan: eet smakelijk! Op een vet 2014!