[woorden] Sneeuw? Drabbige pap!

 

 

‘Vanavond sneeuw: ‘pap’ in het midden, sneeuwdek in het oosten’, kopte de NOS gisteren in een nieuwsbericht. Het bericht stond vol woorden om van te smullen:

“Ik verwacht uiteindelijk, in het uiterste oosten van het land een sneeuwdek van 5 tot 10 centimeter”, zegt NOS-weerman Marco Verhoef. “In het midden van het land wordt de sneeuwlaag wat drabbig en ook minder dik. Ik verwacht daar een papperig laagje van 2 tot 5 centimeter.”

 

‘Drabbig’

 

‘Papperig laagje’

 

Dat noem ik #woordliefde

 

Woorden: papperige of plakkerige sneeuw?

Weerwoorden

Want wat gebruiken wij Nederlanders toch een heerlijke woorden om weersverschijnselen te beschrijven! Het klopt vaak ook wel. Vanochtend jubelden mijn kinderen toen ze uit het raam keken. Ze wisten niet hoe snel ze zich moesten aankleden (jeuj, lang leve de sneeuw!) om naar buiten te gaan.

 

Plaksneeuw

Het is kortstondig genieten. Met de slee naar school en onderweg een sneeuwpop maken (Olaf). Het bleek perfecte plaksneeuw! Dat kwam waarschijnlijk ook door de invallende dooi. Door die wegsmeltende sneeuw moest ik op weg naar huis denken aan de woorden van Marco Verhoef. Splut, splut, splut. Ja, de prima plaksneeuw was nu veranderd in een papperig laagje.

 

Heb jij nog mooie woorden om sneeuw te omschrijven?