Lange woorden: liefde of fobie?

lange woorden
Beeld: brekend.nl

 

 

Waarschuwing: dit is een lange tekst (maar liefst 450 woorden) met lange woorden (van maar liefst 60 letters).

 

Ieder jaar weer genieten, de verkiezing van het Woord van het jaar. In 2016 gaat het van brexit (Onze Taal) tot treitervlogger (Van Dale) en van woordvanhetjaarmoeheid (22 letters, De Speld) tot Zit je haircut (‘Slechtste slogan van het jaar’-verkiezing). In het dossier van Onze Taal kun je bovendien zien welke woorden er in andere talen zijn verkozen tot jaarwoord.

 

Dat brengt mij bij het woord Bundespräsidentenstichwahlwiederholungsverschiebung (verkiezing Universität Graz, Oostenrijk). Een hele mond vol met maar liefst 51 letters!

 

Werkelijk één woord?!

Navraag in Duitsland leert dat het betekent: ‘verschuiving van de beslissende herstemming van de president van de bondsrepubliek’. Wauw. Hebben Duitsers daar werkelijk één woord voor?! Nu kunnen Nederlanders ook best lange woorden maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van hottentottententententoonstellingskaartenverkoopsloket (54 letters) of aansprakelijkheidswaardevaststellingsveranderingen (50)? In 2007 schreef het tv-programma Lingo een prijsvraag uit voor het langste Nederlandstalige woord. De winnaar? Kindercarnavalsoptochtvoorbereidingswerkzaamhedencomitéleden met 60 letters.

 

Langste woord ooit

Het kortere kindercarnavalsoptochtvoorbereidingswerkzaamheden (49) staat in het Guinness Boek vermeld als Nederlands langste woord ooit. Toch komt dit woord niet voor in het woordenboek van Van Dale. Door woorden samen te voegen kun je een woord immers zo lang maken als je wilt. In de Dikke van Dale staan geen samenvoegingen van andere woorden waarvan voor iedereen de betekenis duidelijk is. Het langste ‘woordenboekwoord’ schijnt meervoudigepersoonlijkheidsstoornissen (38) te zijn.

 

Langewoordenfobie

Krijg je het benauwd van geneesmiddelenvergoedingssysteem (32) of arbeidsongeschiktheidsverzekeringsformulier (43)? Dan heb je mogelijk een fobie voor lange woorden, de fobie met de onuitspreekbare naam hippopotomonstrosesquippedaliofobie (35). Deze tongbreker is ontstaan als ironisch superlatief van het originele begrip ‘sesquipedalofobie’, samengesteld uit het Latijnse sesquipedalis (letterlijk: anderhalve voet lang) en het Griekse woord fobos (angst). De toevoegingen hippopotamos (nijlpaard) en monstro (gedrocht) maken het woord extra lang, precies waar deze mensen bang voor zijn. Net zoiets als dyslexie, dat letterlijk ‘niet kunnen lezen’ betekent (dys in het Grieks = niet goed functioneren, beperkt, en lexis = taal of woorden). Een verdraaid lastige term voor mensen die moeite hebben met lezen.

 

Spatie of niet?

Vrijesectorhuurwoningen (slechts 23 letters) heb ik altijd al een bijzonder lang woord gevonden. In het verleden heb ik er meerdere keren met een collega-eindredacteur over gediscussieerd of je dat echt zo schrijft. Hij was heel stellig: door spaties te plaatsen, verandert de betekenis van het woord. Hij had gelijk. Er zijn meer woorden die je aan elkaar moet schrijven, zoals antiaanbaklaag (anti-aanbaklaag mag, voor de duidelijkheid), eigenbijdrageregeling en grotestedenbeleid. Plaats je onnodige spaties, dan maak je kans op onjuist spatiegebruik (wat ook weer hilarisch kan zijn). Maar dat is weer een heel ander verhaal.

 

Ken jij nog mooie lange woorden?

PS: Volgens mijn SEO/readability-plugin is deze tekst moeilijk om te lezen. Dat geloof ik meteen. Ik krijg het advies kortere zinnen te maken, met minder moeilijke woorden om de leesbaarheid te verbeteren. Volgende keer. 🙂