Burgers Geven Energie: interviews met wethouders

In juni 2017 hebben zeventien gemeenten in de regio Arnhem-Nijmegen een contract gesloten voor de levering van elektriciteit voor de komende vijf tot twintig jaar. Afspraak is dat deze energie duurzaam wordt opgewekt met nieuwe projecten in de regio. De Groene Stroomfabriek zorgt voor levering van de energie aan de gemeenten. Wiek-II is verantwoordelijk voor de opwekking van de energie: lokaal, uit zon, wind en water en heeft hiervoor een aantal locaties in de regio op het oog. De bedoeling is dat deze projecten in handen komen van burgers (via lokale energiecoöperaties).

Reeks interviews met wethouders

Om inwoners uit de regio Arnhem-Nijmegen te betrekken heeft Wiek-II het platform Burgers Geven Energie opgericht. Een belangrijk onderdeel van Burgers Geven Energie is een online platform waar burgers kennis en informatie en ervaringen kunnen uitwisselen. Op dit platform moet een reeks interviews komen met (nieuwe) wethouders van de 17 gemeenten, over hun ambities op het gebied van de energietransitie en de bijdrage die zij (concreet) denken te leveren in de komende vier jaar van hun ambtstermijn. Vanuit het eerdere werk voor Windpark Nijmegen-Betuwe heeft Wiek-II Tefke gevraagd als zelfstandig journalist/redacteur om deze interviews af te nemen en uit te werken.

Kansen, knelpunten en concrete plannen

Voor Platform Burgers Geven Energie maakt zij een ronde langs de duurzaamheidwethouders van de deelnemende gemeenten om ze te vragen naar hun ambities op het gebied van de energietransitie en de bijdrage die zij (concreet) denken te leveren in de komende vier jaar. Welke kansen liggen er en waar zitten eventuele knelpunten?

Lees hier de interviews met:

 1. Nelson Verheul: Samen de vruchten plukken (Berg en Dal)
 2. Titus Burgers: Iedereen moet het doen (Wijchen)
 3. Susan Doorenbos: Je kunt het niet alleen (Mook en Middelaar)
 4. Gemma Tiedink: Elke stap is meegenomen (Duiven)
 5. Harriët Tiemens: De ambitie is enorm (Nijmegen)
 6. Carla Koers: We moeten grote stappen zetten (Zevenaar)
 7. Leo Bosland: Samen de schouders eronder (Heumen)
 8. Dimitri Horsthuis-Tangelder: Niet stoppen bij eerste station (Overbetuwe)
 9. André Springveld: Wel kritisch blijven (Druten)
 10. Peter Bollen: We moeten in beweging komen (Doesburg)
 11. Ton de Vree: Je kunt mensen niets opleggen (West Maas en Waal)
 12. Piet de Klein: Zelf aan het roer blijven (Beuningen)
 13. Joa Maouche: Samen kijken wat wijs is (Renkum)
 14. Aart Slob: Focus op wat nu kan (Lingewaard)
 15. Hans Breunissen: We hebben iedereen nodig (Westervoort)
 16. Dorus Klomberg: Je moet klein beginnen  (Rheden)

Of lees hier het samenvattende artikel, met een reactie van Pim de Ridder van Wiek-II:

Verandering begint bij de burger >>

Gemeentehuizenkwartet!

Leuke bijkomstigheid van de interviews: gemeentehuizen sparen (zie foto’s hieronder). Met als doel daar ooit een kwartetspel van te maken. 🙂

De Schrijfzolder
RESEARCH
INTERVIEWEN
SCHRIJVEN
REDACTIE