Woorden van het jaar 2011

Het einde van 2011 nadert. Alle lijstjes worden samengesteld, nieuwsoverzichten gemaakt en ook de woord-van-het-jaarverkiezingen zijn er weer. Want mocht u denken dat er maar één woord van 2011 kan zijn, dan hebt u het mis.

Het Instituut voor Nederlandse Lexicologie (INL) kwam na 694 uitgebrachte stemmen met Wildbreien als neologisme van 2011. Nooit van gehoord, wildbreien. Ligt dat aan mij? Het blijkt te gaan om het breien van fleurige lappen die om lantaarnpalen, straatmeubiliar of bomen worden geknoopt om het straatbeeld op te vrolijken. Sympathiek idee wel.

Op de tweede plaats eindigde het woord infobesitas, de overdosis aan informatie in dit technologische tijdperk. De woorden twitteratuur (literaire werken in de vorm van tweets) en boemerangkind delen de derde plek. Dat laatste woord is al enkele jaren in gebruik voor een uitwonende student die in het weekend thuiskomt om onder meer de was te laten doen.

Weigerambtenaar
Bij het Genootschap Onze Taal koos 24 procent van de ruim 1400 congresbezoekers weigerambtenaar tot Woord van 2011. Volgens mij niet echt een nieuw woord, maar dat terzijde. Vorig jaar werd gedoogsteun het Onze Taal-woord van het jaar, in 2009 was het twitteren. De top-tien van 2011 ziet er als volgt uit:

  1. Weigerambtenaar (24%)
  2. Arabische lente (21%)
  3. Plaszak (13%)
  4. App (13%)
  5. Casinopensioen (8%)
  6. Bedrijfspoedel (6%)
  7. Eurocrisis (4%)
  8. Occupy (4%)
  9. Wordfeud (4%)
  10. Schuldencrisis (3%)

Van Dale
De verkiezing van Van Dale loopt nog. Neerlands grootste woordenboek heeft niet alleen tien algemene kandidaatwoorden geselecteerd (van fraudeprof tot occupyer), maar geeft ook vijf woorden in de categorieën jongerentaal, lifestyle, sport, economie en politiek. Stemmen kan nog tot 19 december.

Keuze zat dus. Ik ben benieuwd wat het derde Woord van 2011 gaat worden. Persoonlijk ga ik voor wellnesssafari en wordfeuden omdat ze ook met een -w zijn. Wat ik me wel afvraag: zijn er nog meer woorden te bedenken die de titel verdienen?

UPDATE 21-12-2011
Tuigdorp is het Van Dale Woord van 2011 geworden.