Wat je van een paard kunt leren

TRAINER/COACH GERDA DEKKER
Problemen met leiderschap, stroeflopende teams, onduidelijke interne communicatie. Welke organisatie loopt daar niet tegenaan? Tijd voor een ontwikkel- en trainingstraject door een professionele coach. Met paarden. Gerda Dekker vertelt over haar paardenworkshops voor leidinggevenden, managementteams en afdelingen.

Waarom paarden?
‘Paarden zijn erg sensibel en geven ons in hun reactie feedback op ons gedrag en de communicatie. De sensibiliteit van paarden is zo hoog ontwikkeld omdat ze vluchtdieren zijn. Ze zijn constant alert op hun omgeving en scannen andere paarden, maar ook mensen, op veiligheid en leiderschap. Ze schatten in of jij veilig bent en wie de leider is. Dat werkt bij mensen net zo. Bij een gesprek op het werk moet iemand zich op z’n gemak voelen. En het is dan de vraag wie de leiding heeft, wie volgt wie? In de workshops kun je die aspecten onderzoeken en trainen.’

Maar paarden en mensen zijn heel verschillend. Als je goed leiding kunt geven aan een paard, zegt dat toch weinig over de situatie op je werk?
‘Als coach help ik vertalen wat er gebeurt in de interactie met het paard en trek de lijn door naar de werksituatie. Dat doe ik constant tijdens een training. Ik zie dan bijvoorbeeld dat de afstemming met een paard goed is, maar dat de visie ontbreekt. Waar wil je naar toe? Dan sta je allebei op elkaar te wachten. Je hebt leuk contact samen, maar je komt niet verder. Durf je een appèl te doen op de ander? Dat is vaak een-op-een terug te leiden naar de werkvloer. Leidinggevenden herkennen zich er dan bijvoorbeeld in dat ze heel sociaal zijn en goed met hun medewerkers overweg kunnen, maar dat ze het moeilijk vinden om iets te vragen en aan te geven waar ze naartoe willen.’

Zijn de oefeningen altijd individueel?
‘Nee, je kunt ook als managementteam in de kudde ervaren wie de zwakste en sterkste schakel is. Dat zie je bijvoorbeeld als je als team de paarden moet verplaatsen van hoog gras naar laag gras. Het gaat dan om positiebepaling, communicatie en samenwerking.’

Het is dus bewustwording van gedrag en communicatie?
‘Ja. Je wordt je bewust van je eerste impulsen, je eerste neigingen. Als coach vraag ik heel vaak: Wat gebeurt er nu? Als mensen zich bewust zijn van hun stijl van leidinggeven en communiceren, komt de vraag of dat handig is. Als het een goede stijl is, gaat iemand daarmee verder aan de slag met het paard. Als er nog iets te leren is, ga je dat oefenen. Door de directe feedback van het paard kan iemand meteen voelen of het goed gaat. Het fijne van een paard is ook dat het je altijd vergeeft, hij draagt je niets na. Je kunt dus iedere keer een nieuwe start maken.’

Dat is wel anders op de werkvloer.
‘Haha, dat is wel anders ja. Maar als je het op een gegeven moment consequent goed blijft doen als leidinggevende, kunnen mensen daar wel mee verder. Overigens kun je tijdens de paardenworkshop ook ontdekken dat een leidinggevende functie eigenlijk niets voor je is. Bijvoorbeeld omdat het je niet goed lukt en dat je het ook niet leuk vindt. Maar het kan ook zijn dat iemand met teveel bravoure de wei instapt terwijl het paard daar nog niet aan toe is. Zo’n leidinggevende heeft wel veel moed, maar mag leren beter af te stemmen. Vaak onthouden mensen een bepaald aspect van de workshop, iets wat ze raakt. Het is vervolgens de vraag hoe je hiermee omgaat op je werk, wat je ermee doet.’

Hoe ziet goed leiderschap eruit?
|
‘Als een paard vrij achter je aan loopt. Niet uit dwang, maar op uitnodiging. Het gaat om natuurlijk en authentiek leiderschap. Bij een paard moet en mag je jezelf zijn, ook als je er bang voor bent. Paarden houden er niet van als je over jezelf heengaat. Dat je jezelf gaat vermannen om iets te durven. Een paard reageert dan toch op wat er van binnen leeft. Als jij je eigen gevoel respecteert, ontspant het paard ook. Vanuit die echtheid kun je contact maken.’

Is het niet zwaar voor de paarden?
‘Paarden kunnen goed ontladen door te gapen en te rollen, soms zie ik ze dat doen na de workshop om daarna hun eigen draad weer op te pakken. Vaak vinden paarden het ook leuk om met mensen te werken en ze kunnen oprecht enthousiast worden door de positieve energie van iemand. Ze hebben er dan echt lol in en rennen samen door de wei, topmanager en paard.

Meer over de paardenworkshops van Gerda Dekker op haar website.
Lees ook de blog over een middagje paardencoaching >>

Door de ogen van… is een interviewrubriek van De Schrijfzolder, waarbij mensen reflecteren op een bepaald onderwerp of vertellen over een interessant project.