Halloooo. Helemaal goed. Superdoei!

Wat zeg je in een café als bevestiging van een bestelling? Wat zet je als afsluiting onder een e-mail? En welk woord gebruik je bij de aanhef? Varianten te over, welke keuzes maak je en hoe komt dat over? Van die dingen, daar kan ik me soms echt druk over maken.

‘Helemaal goed!’, zei de serveerster laatst toen ik een cappuccino bestelde. Dan ga ik denken. Natuurlijk is het ‘helemaal goed’ wat ik wil drinken. Dat kan toch niet fout zijn? Lijkt me wel gaaf trouwens, als ze zou zeggen: ‘Een beetje verkeerd.’ Maar vooruit, niet te lang over nadenken misschien.

Alles goed?

Het is net als de vraag ‘Alles goed?’. Een beleefde vraag, maar je wilt het meestal niet echt weten. Want NOOIT is alles goed. Het gaat meer of minder goed, maar alles? Dat is wel erg veel. Toch maar beter de wat saaie vraag ‘hoe is het?’. Neutraal en open, dus goed. Het antwoord kan alle kanten op. (Overigens: ‘Alles kits?’ kan écht niet meer, net als ‘kids’ als je het over je kinderen hebt)

Bevestiging

Terug naar de serveerster. Alternatieven voor ‘helemaal goed!’ zijn ’top!’ en ‘super!’, maar die zijn nogal trendgevoelig en je wilt niet ’top!’ zeggen terwijl iedereen alweer ‘super!’ zegt. ‘Tof!’ en ‘okidoki’ kunnen eigenlijk al heel lang niet meer en bij ‘ok’, ‘oké’, ‘okee’ en ‘okay’ kun je weer heel lang gaan stilstaan bij de (voor jou) correcte schrijfwijze. Wel leuk om te weten: de uitdrukking oké vierde laatst haar 175ste verjaardag.

Hallooooo

Nee, dan de aanhef bij een mail. ‘Geachte’ is natuurlijk heel correct bij een eerste contact, maar ook erg afstandelijk. Als je iemand wilt interviewen, wil je dat formele stukje zo snel mogelijk achter de rug hebben. ‘Beste’ is een aardig alternatief, maar ook wat gezapig en ‘Hoi’ is meteen erg amicaal. ‘Hallo’ of ‘Dag’ zijn neutraal, maar roepen bij ook altijd even het gevoel op dat je iemand niet serieus neemt (denk aan ‘Halloooooo’ of ‘Ja, dahag’). En dat is dan weer niet zo vriendelijk.

Superdoei!

Tot slot de afsluiting: Groet, Groeten, Groetjes, Grt of Grtz? Mijn strategie gaat van lang naar kort:

Hartelijke groeten,
Groeten,
Groet,
Grt

Bij het woord ‘Groetjes’ krijg ik een kinderlijk meisjesgevoel en ik ben er nog steeds niet uit of ‘Grtz’ nu wel of niet hip is. Net als de afsluiting van een telefoongesprek: goedendag, dag, doeg of doei? Wat is gepast en wat past bij je? Eén keer heb ik meegemaakt dat een volwassen vrouw het gesprek afsloot met ‘Superdoei!’. Daar heb ik echt heel lang over nagedacht…

#watikmijafvraag Heb jij nog leuke/goede/handige alternatieven voor bevestiging, aanhef of afsluiting?